Beneficiile sucurilor naturale sunt, in principal, aceleasi ca si cele ale fructelor si legumelor din care acestea sunt preparate. Cu toate astea, procedeul de stoarcere adauga si alte calitati bauturilor. Poti combina mai multe tipuri de fructe si legume, poti sa elimini coaja si, nu in ultimul rand, o bautura este mai usor de consumat – si de digerat – decat fructele si legumele in stare naturala. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de sucuri naturale:
Imbunatatesc sistemul imunitar
Toate fructele si legumele folosite in mod frecvent in sucurile naturale preparate acasa sunt bogate in minerale, vitamine si antioxidanti, ceea ce le face ideale pentru sanatatea organismului nostru si ofera o protectie ridicata in fata multor afectiuni cu care ne confruntam in viata de zi cu zi.
Contribuie la sanatatea sistemului cardiovascular
Aceiasi antioxidanti care se regasesc din belsug in sucurile de fructe si legume au un efect important si in combaterea radicalilor liberi, substante periculoase care afecteaza arterele si duc, in cazuri grave, la aparitia bolilor cardiovasculare. Compusii chimici ajuta si la controlul tensiunii si contribuie la reducerea nivelului de trigliceride din sange.
Ajuta sistemul digestiv
Sucul natural este mai usor de digerat decat fructele si legumele nestoarse, ceea ce este un beneficiu in sine, mai ales pentru persoanele care au probleme digestive. In plus, in urma prepararii sucului, toate fibrele care nu au valoare nutritiva si ar ingreuna digestia sunt eliminate. Iar unele legume, intre care varza si rosiile, au efecte benefice directe asupra aparatului digestiv.
Rol in detoxificarea organismului
Unele substante prezente in fructe si legume, cum ar fi antioxidantii, betacarotenul, vitaminele C si E sau riboflavina, au un rol important in organism, pentru ca ajuta la eliminarea toxinelor din sange si contribuie la sanatatea ficatului, unul dintre organele vitale ale corpului uman.
Cele mai bune fructe pentru sucuri naturale
Desi e limpede ca aproape orice fruct poate fi folosit pentru prepararea unui pahar de suc natural – cata vreme nu are coaja prea tare sau contine suficienta apa -, cateva sunt de departe vedetele oricarei retete de suc natural. Iata-le pe cele mai utilizate:
- Merele – sunt deja celebre pentru cantitatile ridicate de antioxidanti pe care le contin si care ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar si la reducerea nivelului de colesterol. Merele sunt printre favorite in multe dintre retetele de sucuri naturale, asta si pentru ca pot fi folosite in combinatie cu multe dintre legume, imbunatatind gustul sucului.
- Ananasul – contine enzime care ajuta la digestie si, folosit in combinatie cu alte fructe sau legume, are un efect antiinflamator, antiviral si tine sub control bacteriile. Trebuie sa tii cont de un singur lucru: opteaza pentru ananasul proaspat, nu pentru cel conservat.
- Fructele de padure – in aceasta categorie intra zmeura, murele, coacazele si capsunele, fiecare fruct avand efectele lui benefice. Toate contin niveluri ridicate de antioxidanti si ajuta organismul in lupta cu bacteriile. Pe de alta parte, coacazele combate diareea, capsunele contribuie la sanatatea sistemului cardiovascular, iar zmeura ajuta in cazul crampelor menstruale.
- Citricele – sunt de departe cele mai apreciate si cele mai folosite fructe in sucurile naturale, fie ca sunt folosite impreuna cu alte fructe si legume sau nu. Contin niveluri ridicate de vitamina C si substante active, printre care carotenoizi si bioflavonoizi. Ajuta la scaderea tensiunii, au efect antiviral si antibacterian si dau un gust excelent oricarui suc facut in casa.